3 juli 2024

Gemeenteraad stemt in met nieuwbouw

Stedenbouwkundig Schetsontwerp Nieuwbouw Hummel Haulerwijk

De gemeenteraad van Ooststellingwerf heeft officieel ingestemd met het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan voor het terrein van Hummel Haulerwijk. Dat betekent dat de nieuwbouw van 53 gevarieerde en duurzame woningen aan de Leeksterweg doorgang kan vinden. Deze zomer wordt begonnen met de sloop van de winkels.

Op 11 juni stemde de Raadscommissie Ruimte al in met het voorgelegde bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan. Wethouder Jelke Nijboer liet toen weten dat hij heel blij is met het initiatief van eigenaar Jan Hendrik Hummel. Het werd geprezen als “een supermooi plan”.

Nu is ook de gemeenteraad akkoord gegaan. De plannen lagen in de vergadering van 2 juli voor als hamerstuk en konden daar wederom op positieve reacties rekenen. Daarmee is er definitief groen licht gegeven voor de bouw van een ruim aanbod aan betaalbare en duurzame woningen.

53 woningen voor Haulerwijk
Op het terrein in de kern van Haulerwijk moeten 16 rijtjeswoningen, 10 twee-onder-een-kapwoningen, 8 levensloopbestendige woningen, 5 vrijstaande woningen en 14 appartementen worden gerealiseerd. De appartementen worden sociaal verhuurd, de 39 andere woningen zijn voor de verkoop.

Volgens Jan Hendrik Hummel zijn nieuwe woningen cruciaal voor Haulerwijk, vanwege de grote vraag naar levensloopbestendige, energiezuinige en betaalbare woningen. “Wij geloven dat dit project niet alleen voorziet in de woningbehoefte van het dorp, maar ook bijdraagt aan de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van Haulerwijk.’’

Sloop en veiling Hummel
De volgende stappen voor het nieuwbouwproject komen nu in zicht. Voordat de grond bouwklaar kan worden gemaakt, moeten eerst de winkelpanden op het terrein worden afgebroken. Nog voor de bouwvak wordt begonnen met de sloop van het pand waar jarenlang De Vries Woninginrichting gevestigd was.

Voordat ook de panden van Hummel Keukens, Badkamers en Wonen tegen de grond gaan, vindt er in september nog een laatste veiling plaats. Onder meer stellingen, heftrucks, balies en kantoorbenodigdheden gaan dan online onder de hamer. Dat gebeurt via Online Veilingmeester. Op 2 september is er een kijkdag, waarna de aankopen op 5 september kunnen worden afgehaald.

Verder uitwerken bouwplannen
De goedkeuring betekent ook dat de plannen voor de bouw verder kunnen worden uitgewerkt. Daar wordt de komende maanden hard aan gewerkt. Updates over de voortgang zullen worden gedeeld via deze website en de nieuwsbrief.

Meer informatie over de plannen is te vinden op deze website. Wie geïnteresseerd is, kan zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Zodra er nieuws is over de plannen, wordt dit via deze website en de nieuwsbrief gecommuniceerd.